Kuchnia

słodkie co nie co

SERNIK KOKOSOWY

KOKOSOWY SPÓD:
50 g masła
1 duże jajko
75 g cukru drobnego
50 g wiórków kokosowych niesłodzonych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 - łyżki mleka kokosowego
szczypta soli

Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Zamieszaj całość łyżką dokładnie. Jeśli masa jest bardzo gęsta (sucha) to dodaj 1 lub 2 łyżki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka). Wyłóż ciasto na spód tortownicy o średnicy 24 - 25 cm. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.

SERNIKOWA MASA:
1 kg kremowego serka (Mascarpone, Philadelphia, Delfiko)
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
5 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kremowy serek wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym, następnie dodaj śmietankę kokosową i dokładnie wszystko wymieszaj. Jajka rozmąć w miseczce i dodaj do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Wszystkie składniki dokładnie powinny być wymieszane, tak aby nie było grudek. Teraz masę serową wylej na podpieczony i wystudzony spód kokosowy i wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Temperatura pieczenia to 160 *C /320*F.
Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki powstającej parze wodnej twój sernik nie zapadnie się i będzie gładki.

WIERZCH:
100 ml śmietany 36% lub podwójnej
200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (np. grecki)
2 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką. Krem wylej na wierzch sernika, gdy zakończy się czas pieczenia i ponownie zapiekaj ok 10 minut w tej samej temperaturze.

Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Studź ciasto przy ledwie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation