Kuchnia

Ciasta z MAKIEM

Makowiec warstwowy (ciasto)

250 g margaryny
500 g mąki
2 jajka
40 g świeżych drożdży
3-4 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
szczypta soli

nadzienie :

puszka gotowego maku 850 g ( dałam 900 g )
2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy ( u mnie - 2 słoiki dżemu wiśniowego )
3 jajka
aromat migdałowy ( to mój dodatek )

polewa czekoladowa :

100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżeczki masła

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.

Formę do pieczenia ( u autorki 24 x 36 , ja robiłam w formie o wymiarach 24 x 30 ) wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .

Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation