Kuchnia

Przepisy

Tort makowy
Składniki:

ciasto:

8 jaj
500 g maku
400 g cukru
bułka tarta1
krem:

250 g mascarpone
200 ml śmietanki
cukier puder
Wykonanie:

ciasto: Najpierw musimy sparzyć mak. Ja wsypuję go do garnka z grubym dnem, zalewam wodą tak, żeby wystawała minimalnie ponad mak i gotuję aż woda się wchłonie. Po przestudzeniu mak mielimy dwa razy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec masę jajeczną łączymy z makiem i mieszamy za pomocą łyżki. W razie potrzeby w tym momencie możemy dodać bułkę tartą. Masę przekładamy do formy. Najlepiej do okrągłej tortownicy. Ja akurat okrągłą miałam zajętą, więc użyłam kwadratowej o boku 24 cm. Pieczemy ciasto w 200°C przez ok. 1 godzinę. Studzimy, po czym kroimy na dwa blaty i przekładamy je kremem.

krem: Śmietankę ubijamy. Mascarpone miksujemy z cukrem (do smaku, ja wolę niezbyt słodki krem), po czym przy pomocy łyżki łączymy z ubitą śmietanką.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation