Kuchnia

CIASTA

Ciasto przekładane - czekoladowo bananowe

Składniki:

Biszkopt

5 dużych jajek

125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

125 g masła, miękkiego

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 g drobnego cukru do wypieków

125 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 szklanki śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

6 łyżek cukru pudru

półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

5-6 bananów

4 -5 łyżek soku z cytryny

6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto:

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation