Kuchnia

przepisy mięsne

BOGRACZ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
1-2 łyżki smalcu (użyłam smalcu gęsiego)
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 listki laurowe
2 mniejsze marchewki
5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 papryka
1 duży pomidor (można użyć pomidorów z puszki)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonego kminku
do podania: kluseczki lub pieczywo
Na patelni rozgrzewamy smalec, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty, przekładamy zawartość patelni wraz ze wszystkimi sokami do mięsa. Wlewamy wodę lub bulion (tyle, by zakryła mięso), dodajemy listki laurowe. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż mięso będzie na wpół miękkie (gotuję na najmniejszym ogniu, garnek przykrywam uchylnie pokrywką). W razie potrzeby dolewamy więcej wody do gulaszu. Po tym czasie dodajemy pomidory, marchew, słodką i wędzoną paprykę, kminek do smaku (jeśli nie przepadacie za kminkiem, możecie go pominąć). Gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 minut). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu możemy dodać kluseczki przygotowane z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation