Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałata z szynką Serrano, serem pleśniowym i orzechami nerkowca
Składniki na sałatkę:

dwie garście sałaty lodowej
4 plastry szynki surowej, długo dojrzewającej (np. Serrano)
ok. 50 g sera pleśniowego
4 plastry ananasa w puszce
garść orzechów nerkowca
6 – 8 ząbków marynowanego czosnku (opcjonalnie*)

Sos / dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki soku ananasowego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
sól morska

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni przez ok. 2 minuty prażymy orzechy nerkowca.
Co chwilę mieszamy aby się nie przypaliły.
Do miski rwiemy kawałki sałaty lodowej, dodajemy pokrojoną szynkę, ser pleśniowy, kawałki ananasa i czosnku oraz orzechy.
Sałatę polewamy dressingem, mieszamy.

Smacznego :)

A z pozostałej części ananasa proponuję przygotować deser:
Ananas smażony w cieście z lodami waniliowymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation