Kuchnia

likiery

KAWOWA ORANŻERIA.
SKŁADNIKI:

3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Jacobs
150 ml mleka
1 łyżka likieru pomarańczowego, np. Cointreau
3 łyżeczki cukru pudru
2 gałki lodów caffe latte
2 gałki sorbetu pomarańczowego
1 pomarańcza do dekoracji
PRZYRZĄDZANIE:

Pomarańcze umyj i obierz nożykiem do owoców tak, aby nie pozostała na niej ani pomarańczowa skórka ani biała błonka. Podziel na cząstki, a każdą z nich obierz z cienkiej błonki. Kawę rozpuść w wodzie. Dodaj cukier puder i likier pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Do wysokiej szklanki włóż lody i wlej kawę. Na wierzchu ułóż 2 cząstki pomarańczy (resztę pomarańczy zjedz). Jeśli chcesz, aby kawa była bardziej alkoholowa, możesz zamarynować pomarańcze w koniaku, zalewając je nim na jakiś czas. Mniam!
Sprzęt: mikser

Czas wykonania: 30min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation