Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ŚWIĄTECZNA KOSTKA ALPEJSKA


Postanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie.

Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).






Składniki na ciasto:

3 duże jajka
80 gramów cukru
80 gramów mąki pszennej
3 łyżki kakao
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką formę 23x23cm.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i przyprawę do piernika.
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.


Składniki na poncz i pierwszą warstwę:


sok z dwóch pomarańczy (mniejsza szklanka - zależy ile ciasto wchłonie płynu)
1 płaska łyżka cukru pudru
około pół słoika kwaśnego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

1. Wymieszaj sok z cukrem.
2. W cieście zrób kilka dziurek i nasącz ciasto.





3. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę dżemu.


Składniki na masę:


puszka masy kajmakowej/krówkowej (polecam firmy Gostyń)
280 gramów masła, niesolonego i miękkiego
pokruszone gotowe bezy (ilość dowolna)

Wykonanie:

1. Ubij masło na puszystą i kremową masę.
2. Stopniowo dodawaj kajmak. Masa powinna być delikatna i dość gęsta.



3. Wymieszaj masę z bezami.



4. Rozsmaruj masę na cieście i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do lodówki.




Składniki na masę śmietanową i dekorację:

600 ml śmietany 36%, zimnej (w UK double cream i nie trzeba używać żelatyny)
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki żelatyny
6 łyżek soku pomarańczowego
cointreau (do smaku; opcjonalnie)
kakao
kandyzowana skórka pomarańczowa i suszona żurawina (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Żelatynę zalej sokiem pomarańczowym, kiedy napęcznieje rozpuść ją w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
2. Kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę.
3. Kilka łyżek śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną, a następnie połącz miksturę z resztą bitej śmietany (ubijaj przez chwilę mikserem). Do masy wmieszaj likier pomarańczowy.
4. Wyłóż masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię.
5. Posyp wypiek kakao.



6. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masy stężały.
7. Podziel wypiek na kostki i każdą udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i żurawiną.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation