Kuchnia

Ciasta, torty i inne wypieki

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
150g mąki pszennej
100g margaryny
1 jajko
80g cukru
60g orzechów laskowych lub migdałów bez skórki pokrojonych na drobno
2 łyżki dżemu morelowego
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtko od białka.
Margarynę pokroić w drobne kawałki. Dodać mąkę, żółtko i 50g cukru. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Kolejno uformować z ciasta wałek o około 3 cm średnicy.
Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1cm.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Białko rozkłócić.
W osobnej miseczce wymieszać orzechy (migdały) i 30g cukru.
Kulki obtaczać w białku i następnie w orzechach.
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie.
Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
02
Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min w temperaturze 200°C.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation