Kuchnia

PYCHOTKA II

Bananowo czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo orzechową
inspirowana przepisem Bayaderki z moimi zmianami

Składniki:
160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( Gdańskie Młyny )
150g masła
100g czekolady gorzkiej
50g czekolady białej mlecznej
3 jaja
3 banany + 1 na wierzch
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160g cukru
2 łyżki kakao ciemnego
Na kruszonkę:
50g masła
4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki orzechów macadamia

Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jaju dalej ucierając aż powstanie piękna puszysta masa. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy wraz z roztopioną ciemną i białą czekoladą, następnie miksujemy na pulpę banany, które również dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę ( prostokątną) , rozgrzewamy do 170' piekarnik, robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki, posypujemy ciasto kruszonką, na wierzch wciskamy pokrojonego w plastry banana i pieczemy 45 minut ( ja 10 min przed końcem pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150' ) Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation