Kuchnia

PYCHOTKA II

Najprostszy, śmietankowy sernik lodowy - Just Be Fit Be Strong!
Składniki:
– 500ml lodów śmietankowych
– 500g mascarpone
– 2 jajka
*opcjonalnie: laska wanilii, roztopiona czekolada i domowe masło orzechowe na wierzch

Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski wanilii i lodami śmietankowymi na gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas ubijania białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, którą włożyliśmy do lodówki. Całość przelewamy do przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki, by łatwiej było nam je kroić. (Krojenie możemy ułatwić sobie maczając nóż w gorącej wodzie.) Po pokrojeniu od razu przekładamy do zamrażalnika i przechowujemy do kilku dni. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego), masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami :).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation