Kuchnia

szarlotki,jableczniki

Ciasto orzechowe z jabłkami

uszyste, biszkoptowe ciasto z dużymi kawałkami jabłek i orzechów. Przepełnione aromatem cynamonu i imbiru, który otula cały dom. Bardzo dobre do codziennej herbaty dla całej rodziny. Użyłam do niego orzechów laskowych, ale inne odmiany też się sprawdzą. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest delikatne i wilgotne, nie kruszy się i ładnie kroi, nawet ciepłe.

Ciasto:

6-7 jajek, w zależności od wielkości
240 g cukru
½ szklanki oleju arachidowego
½ szklanki ciepłej wody
170 g orzechów laskowych
4-5 sztuk jabłek, pokrojonych w grubą kostkę
3 łyżki kaszy manny
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez chwilę do momentu, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, olej wymieszany z wodą, chwilkę miksować na mniejszych obrotach miksera. Orzechy posiekać, dodać do ubitych jajek razem z kaszą manną i przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, mieszać łopatką. Na końcu dodać jabłka i przyprawy.

Tortownicę o Ø 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej, przelać ciasto, wierzch można posypać orzechami. Ciasto wstawić na środkową półkę w piekarniku, nastawić temperaturę na 170°C, piec ciasto 1 h, z włączonym termoobiegiem, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation