Kuchnia

szarlotki,jableczniki

Pieczone jabłka z owocami, kruchymi ciasteczkami i lodami - Przepis - Onet Gotowanie

Składniki

6 jabłek
1 łyżka cukru
2 goździki
konfitura z żurawin (4-5 dużych łyżek)
garść orzechów włoskich
ok. 300 g śliwek węgierek
garść rodzynek (opcjonalnie)
Do podania:
kilka listków świeżej mięty
garść kruchych ciasteczek zbożowych
lody waniliowe

Etapy przygotowania

1

Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.
2

Aby przygotować farsz, łączymy śliwki z posiekanymi orzechami, konfiturą z żurawin i łyżką cukru brązowego (opcjonalnie). Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, z lodami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation