Kuchnia

przetwory , nalewki i inne

SWIATECZNE BROWNIE Z POMARANCZA.

Przepis okazał się bardzo dobry, ciasto jest mokre, ciężkie i bardzo czekoladowe, a ja postanowiłam dodatkowo urozmaicić go akcentem świątecznym i posypać go drobniutko posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje.

Składniki:

* 250 g gorzkiej czekolady 70%
* 120 g masła
* 120 g brązowego cukru
* 22 g cacao
* 35 g mąki
* 2 jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* ¼ łyżeczki soli
* 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło topimy z czekoladą i cukrem topimy w kąpieli wodnej i kiedy utworzą jednolitą masę odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy wanilię i jajka i ubijamy mikserem. Dodajemy przesianą mąkę z cacao i solą i ubijamy aż utworzy się jednolite, błyszczące ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki (25x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, wierzch posypujemy skórką pomarańczową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut (nie dłużej! – w przeciwnym razie ciasto wyschnie). Wyjmujemy z blaszki kiedy będzie już całkiem zimne i kroimy w kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation