Kuchnia

Kuchnia

Quesadilla z jogurtowym kurczakiem i papryką/ |

Składniki

Marynata jogurtowa

1/2 op. gęstego jogurtu greckiego (u mnie Bakoma)

1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki

1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

sól

pieprz

Pozostałe składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

4 pszenne tortille

1 połówka piersi z kurczaka (pierś składa się 2 części, do przepisu bierzemy jedną)

1/2 czerwonej papryki

posiekana natka pietruszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego/keczupu

4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, ementaler

Przygotowanie

Dzień wcześniej przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Kurczaka oczyść z błon i pokrój w dość małą kostkę, włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Marynuj kurczaka w jogurcie z przyprawami minimum 3 godziny, najlepiej całą noc, w lodówce.

Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w słupki.

Rozgrzać patelnię z oliwą, podsmażyć kurczaka z marynaty jogurtowej na złoto.

Rozgrzać drugą patelnię, tym razem bez dodatku tłuszczu. Tortillę posmarować koncentratem/keczupem, posypać żółtym serem, dorzuć kurczaka, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przykryć drugą tortillą.

Na rozgrzaną, suchą patelnię (to ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana) wrzucić queasadillę, smażyć dwie minuty z jednej strony, ręką przerzucamy quesadillę na drugą stronę i podsmażamy przez dwie minuty. Kroimy na trójkąty.

Quesadillę można na koniec posypać kiełkami, mi niestety nie udało się ich wczoraj dostać :-(.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation