Design

Design

CIASTO PAWEŁEK
Składniki:

biszkopt:
6 jajek
1 niepełna szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki kakao gorzkiego
krem:
3 batoniki toffi Pawełek
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szkl. mleka
1/4 szkl. cukru
200 g masła
2 łyżki wódki (opcjonalnie)
do dekoracji:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
do nasączenia biszkoptu:
1 szkl. gorącej wody
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do uzyskania bezy.
Dodajemy żółtka i chwilę na wolnych obrotach miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do piany, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia (wym. ok. 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.

Przygotowujemy krem: do rondelka przekładamy połamaną czekoladę, batoniki, cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do zagotowania, aż składniki się rozpuszczą.
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową i miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Na koniec dodajemy wódkę.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy mocną niesłodzoną kawą.
Na pierwszy kawałek biszkoptu wykładamy ok. 3/4 kremu, przykrywamy drugim nasączonym kawą kawałkiem biszkoptu i pokrywamy wierzch resztą kremu.
Na wierzch ścieramy na małych oczkach czekoladę (1/4 tabliczki).
Ciasto schładzamy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation