Kuchnia

Przepisy

Ciastka amoniaczki – przepis – I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 3 blaszki ciastek

500 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka amoniaku, czubata
1 łyżeczka proszku do pieczenia


DODATKOWO:

białko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
cukier puder do oprószenia ( niekoniecznie )
Żółtka miksujemy razem z cukrami, jogurtem oraz amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i dodajemy niewielkie kawałki masła, szybko łączymy dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto do połączenia. Gotowe powinno być jednolite oraz lekko tłuste w dotyku. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3-5 mm. Wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki dowolnej wielkości kształty ( u mnie o śr. 6 cm ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy lekko białkiem oraz obsypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub samodzielnie. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation