Kuchnia

obiadowo

Bezglutenowy zakwas buraczany
na barszcz wigilijny
Kiszone buraki
1 kg buraków (najlepiej niewielkich)
2 liście laurowe
2–3 ząbki czosnku
1 łodyżka kopru (niekoniecznie)
kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
2 łyżeczki soli niejodowanej
1 litr wody
1. Słoik umyj, wyparz i odstaw do wyschnięcia. 2. Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i odstaw do ostudzenia. 3. Buraczki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w przygotowanym słoiku. 4. Dodaj czosnek, liście laurowe, koper i pieprz i następnie zalej wszystko przygotowaną wcześniej, letnią wodą. Woda powinna całkowicie zakryć buraczki, ale zostaw trochę miejsca od góry. 5. Buraki dociśnij, tak aby usunąć pęcherze powietrza. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni (w temperaturze pokojowej) do zakiszenia. 6. Po 3–4 dniach zakwas powinien być gotowy. Delikatnie usuń powstałą podczas fermentacji pianę, zamknij słoik i wstaw do lodówki lub wynieś do piwnicy na kilka dni. Buraki wraz z powstałym sokiem użyj do ugotowania wigilijnego barszczu dzień przed Wigilią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation