Pasztet świąteczny
Składniki:
- po 75 dag mięsa bez kości: wieprzowego i wołowego
lub cielęcego
- 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 25-35 dag tłustego boczku (surowego)
- 1 bułka (może być czerstwa)
- 2-3 jajka
- 1 marchewka
- pół małego selera
- 1 mała pietruszka
- 2 cebule
- 2-3 pieczarki (średniej wielkości)
- 2-3 liście laurowe, parę ziaren ziela angielskiego
oraz ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
do przygotowania formy:
- 1 łyżka tłuszczu (smalcu)
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Boczek pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię - gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać mięsko i lekko obsmażyć a następnie przełożyć do rondla. W międzyczasie obrać cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler i pieczarki. Oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, zalać szklanką gorącej wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę umyć, oczyścić z żył, pokroić, włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 10 min. Zdjąć garnek z ognia. Kiedy mięso przestygnie, dodać bułkę, aby wchłonęła większość sosu, potem mięso wraz z bułką, jarzynami i pieczarkami zemleć dwukrotnie. Do masy mięsnej dodać jajka, przyprawić gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i napełnić masą. Piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Gotowy pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy.
Przepis wielokrotnie sprawdzony, a pasztet zawsze jest pyszny!
http://www.kucharz1935.republika.pl/