Kuchnia

DESERY i NAPOJE

pucharki waniliowo-malinowe
pucharki waniliowo-malinowe

składniki:
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki cukru pudru
300 g mrożonych malin
1 łyżka cukru pudru
200 g ciasta drożdżowego (lub 2 małe babki panettone)
150 ml wiśniówki
500 ml sosu waniliowego lub budyniu waniliowego
300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.

pucharki waniliowo-malinowe - sposób przygotowania: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp migdały i posyp dwiema łyżeczkami cukru pudru. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. c i piecz około 5-7 minut, aż migdały będą złociste. wystudź. maliny rozmroź i zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru na gładką masę. jeśli przeszkadzają ci pestki, przetrzyj mus przez gęste sito. ciasto pokrój w kostkę. do 6 kieliszków lub pucharków włóż kilka kostek ciasta, skrop sherry, następnie dodaj po 2 łyżeczki musu malinowego. na mus nałóż po 2 łyżki kremu waniliowego lub budyniu. następną warstwę układaj analogicznie, kończąc kremem. schłodzoną śmietankę ubij i na każdej porcji deseru połóż po łyżce. pucharki wstaw do lodówki na około 2 godziny. przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation