Inne

BN 2014

Składniki (na około 12 sztuk):
250 g mąki pszennej
10 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130 g brązowego cukru
80 g masła roztopionego
1 jajko
210 ml mleka
w sezonie można dodać maliny

Dodatkowo:
200 ml mleka
1/2 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru*
1 - 1,5 łyżki cukru

* Budyń może być dowolny - waniliowy, śmietankowy, polecam również nowe budynie "waniliowy z prawdziwą wanilią" lub "śmietankowy z białą czekoladą".

Przygotowujemy budyń:50 ml zimnego mleka mieszamy z proszkiem. Pozostałe 150 ml + cukier doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy mleko z proszkiem i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką (budyń można również nakładać małą łyżeczką).

Zabieramy się do przygotowania ciasta na miffinki:Mąkę mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło mieszamy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej lub nakładamy łyżką.

Do każdej papilotki na dno szprycujemy warstwę ciasta (około 1 łyżki masy). Następnie na środek nakładamy budyń. Jeśli używamy malin nakładamy je na środek budyniu. Całość zalewamy kolejną warstwą masy czekoladowej do 3/4 wysokości foremki.



Pieczemy 20 - 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation