Inne

Design

rolada z indyka w szynce suszonej faszerowana suszonymi śliwkami
w szybkim sosie śliwkowym z czerwonego wina

składniki, 4-6 porcji:

• 1 mały filet indyka, około 600 g
• 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 100 g szynki parmeńskiej lub innej suszonej; lub cieniutko pokrojonego boczku - jeśli lubimy
• opcjonalnie - świeże zioła np. tymianek, rozmaryn

nadzienie:

• 200 g suszonych śliwek
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżka powideł śliwkowych
• skórka starta z 1/2 mandarynki
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej



szybki sos śliwkowy z czerwonego wina:

• 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej
• 1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
• skórka starta z 1/2 mandarynki + sok
• szczypta świeżo zmielonego pieprzu


przykładowe dodatki:
• surówka, np. z czerwonej kapusty lub sałata lub mieszanka sałat z prostym winegretem
• ugotowany ryż

przygotowanie:

filet indyka położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę (wykorzystać ją np. na kotleciki w panierce dla dzieci). pozostały większy filet włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem na dwa razy cieńszy filet (około 1,5 cm). oprószyć go solą morską, suszonym estragonem i wysmarować 1 łyżką oliwy. piekarnik nagrzać do 200 stopni.
nadzienie: do pojemnika blendera włożyć suszone śliwki, dodać masło, powidła, skórkę z mandarynki i przyprawę korzenną. wymieszać a następnie zmiksować lub rozdrobnić tylko około 1/4 ilości składników, wymieszać je z resztą niezmiksowanych składników nadzienia.
nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia szynki.
położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką oliwy i posypać listami ziół jeśli ich używamy. wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. w międzyczasie przygotować sos. wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
roladę wyjąć z piekarnika i po odczekaniu kilku minut pokroić na porcje. podawać z sosem w oddzielnej miseczce. roladkę polać sosem dopiero przed podaniem, najlepiej już bezpośrednio na talerzu, dzięki temu sos nie zabarwi mięsa. podawać z ryżem i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation