Kuchnia

torty

Ciasto krówka Składniki :

Masa budyniowa:

3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli

Krem:

½ litra mleka
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżki mąki pszennej

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie masła roślinnego – 250 g

Dodatkowo:

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego bądź masy krówkowej - 400 g (lub większe opakowanie - 510 g)
200 – 250 g herbatników (w zależności od wielkości blaszki do pieczenia)
1 czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej 60%
masło do posmarowania blaszki
blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm, może być większa

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy słodzonego mleka skondensowanego w puszce gotujemy je w wodzie według receptury podanej na opakowaniu (ja gotowałam mleko około 3-4 godziny). Można także skorzystać z gotowej masy krówkowej bądź toffi, nie wymagającej gotowania.

Masa budyniowa:

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się (widoczne będą pęcherzyki powierza).
Gorącą masę budyniową odstawić do częściowego przestygnięcia na około 20 minut.

Krem:

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera.

Wykończenie:

Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć ściśle obok siebie 1 warstwę herbatników. Następnie przelać masę budyniową wyrównując jej powierzchnię za pomocą łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie równomiernie nałożyć masę krówkową a potem krem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Na godzinę przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej czekoladę tak, by pokryła całą powierzchnię ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation