Przepis na pierniczki:
https://fotoamatorsko.wordpress.com/2014/12/13/swiateczne-pierniczki/
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam czubatą łyżeczkę)
1/2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 średnie jajko (w przepisie jest jeszcze jedno jajko do posmarowania pierników, ale ja nigdy tego nie robiłam i teraz też ominęłam ten punkt)
ok. 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę (chciałabym mieć taką prawdziwą, wbudowaną w blat ), wlać ciepły miód i wymieszać, najlepiej siekać nożem.
Ciągle siekając, dodawać kolejno: cukier, sodę, przyprawy, gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko.
Do masy dodawać po jednej łyżce mleka i zagniatać ciasto ręką aż będzie średnio twarde i gęste (powinno przypominać kruche ciasto. Ja wykorzystałam tylko połowę mleka, które sobie przygotowałam.
Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne. Na pewno będziecie wiedzieć, w którym momencie będzie już gotowe. Przy wyrabianiu stolnicę lepiej tylko lekko oprószyć mąką, by do ciasta nie oddać jej za dużo.
Ciasto rozwałkować na stolnicy (powinno mieć maksymalnie grubość 1 cm). Foremkami wykrawać pierniczki. Pozostałe ciasto znowu zagnieść i rozwałkować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec przez 10-15 minut. Ja piekłam dokładnie 10 minut i były gotowe. Lepiej nie przekraczać czasu pieczenia, ponieważ ciastka mogą zrobić się za twarde.
Twarde pierniczki można przechowywać w szczelnych pudełkach 1-4 tygodnie.
Przepis na masę cukrową:
https://fotoamatorsko.wordpress.com/2014/12/24/domowa-masa-cukrowa/
Składniki:
350 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny
30 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo: aromat smakowy, na przykład pomarańczowy, waniliowy (ja nie dodałam)
Przygotowanie:
Cukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski.
Żelatynę nasączyć w wodzie, a następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej (miskę położyć na garnku z wodą) lub w mikrofali. Przy drugiej opcji trzeba uważać żeby żelatyna się nie zagotowała (wystarczy 10 sekund).
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do cukru pudru, mąki, soku z cytryny i aromatu jeśli wykorzystujemy.
Masę zagniatamy. W razie potrzeby podsypać mąką ziemniaczaną. Masę będzie bardzo ciężko połączyć, ale im dłużej się ją zagniata tym jest bardziej elastyczna. Tak samo jest w przypadku, gdy po wykrojeniu kształtów zostaje nam trochę masy i chcemy ją zagnieść ponownie.
Masa jest gotowa do użycia zaraz po zagnieceniu, jeśli chcemy ją użyć później wystarczy zawinąć ją w folię i trzymać w temperaturze pokojowej.