Kuchnia
Przepisy
Trzy koktajle odchudzające
1. Koktajl jogurtowo-truskawkowy
Porcja dostarcza ok. 370 kcal
18 g białka, 8 g tłuszczu i 30 g węglowodanów i ok. 400 mg wapnia, co stanowi prawie 1/2 dziennego zapotrzebowania
Składniki: kubeczek jogurtu light (150 g), szklanka mleka 1,5 %, surowe żółtko, szczypta słodziku, szklanka pokrojonych truskawek
Przygotowanie:
- wymieszaj jogurt z mlekiem, żółtkiem, słodzikiem i ewentualnie szczyptą cynamonu do smaku, po czym zmiksuj
- pokrojone owoce zalej koktajlem
- możesz dodać 2 łyżki bitej śmietany light
2. Koktajl mleczno-melonowy
Porcja dostarcza ok. 200 kcal
11 g białka, 9 g tłuszczu, 24,4 g węglowodanów oraz 240 mg wapnia (1/5 dziennego zapotrzebowania)
Składniki: plaster melona (ok. 170 g), 2 łyżeczki soku z cytryny, szklanka schłodzonego mleka, żółtko, ewentualnie kieliszek ajerkoniaku (25 cl)
Przygotowanie:
- miąższ z melona zmiksuj z sokiem z cytryny i alkoholem
- dolej mleko, wymieszaj.
3. Koktajl rewitalizujący
Dobrze jest go pić, kiedy brakuje ci energii, bo dostarcza potasu i magnezu – składników ułatwiających przewodzenie impulsów nerwowych, łagodzących napięcie. Dzięki potasowi odczujesz wyraźny przypływ sił witalnych i, co najważniejsze, już po jednym dniu stwierdzisz, że twoje ubranie stało się luźniejsze. Można przeprowadzić jednodniową kurację albo wypijać jedną porcję koktajlu codziennie na czczo, aby tryskać energią w pracy.
Porcja dostarcza ok. 80 kcal
5 g białka, 2 g tłuszczu, 11 g węglowodanów, 200 mg potasu, 150 mg wapnia, 30 mg magnezu oraz związków biologicznie aktywnych
Składniki: 1 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklanki soku wielowarzywnego (z kartonika), po łyżeczce posiekanych świeżych ziół: melisy, mięty, pokrzywy oraz natki pietruszki, warzyw liściastych, na przykład szpinaku, odrobinę pieprzu, soli do smaku
Przygotowanie:
- zmiksuj jogurt z ziołami
- dolej sok pomidorowy
- dodaj sól i pieprz.
MA==