Kuchnia

Pyszności słodkości

Banany zapiekane w cieście (Źródło: ohmyveggies.com)

Składniki: 1 banan, cynamon, ciasto francuskie, olej kokosowy

Sos: 1/3 szklanki mleczka kokosowego, wanilia, szczypta soli, ¼ szklanki cukru, 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1.Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2.Pokrój banana na plasterki i rozgnieć je widelcem w misce. Dopraw cynamonem.

3.Pokrój ciasto francuskie na średniej wielkości kwadraty. Na każdy z nich nałóż masę bananową, a następnie złóż na pół tak, by powstały trójkąty. Dokładnie pozlepiaj palcami krawędzie. Skrop ciasto olejem kokosowym.

4.Piecz banany przez 10 minut w piekarniku.

Przygotuj sos kokosowy.

1.Wymieszaj w misce mleczko kokosowe, wanilię i sól.

2.Podgrzej w garnku wodę z cukrem. Po około 6 minutach masa powinna stać się lekko brązowa i gęsta. Kiedy tak się stanie, dolej do niej mleko kokosowe. Wymieszaj całość i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.

3.Wyjmij banany z piekarnika i polej je ciepłym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation