Kuchnia

Przepisy

Rożki z budyniem i rodzynkami

Składniki:

ciasto

2 i 1/2 szklanki maki tortowej ( 350 g )
2 żółtka ( białka pozostawić do posmarowania rożków )
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki ciepłego mleka
80 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
szczypta soli

budyń z rodzynkami

300 ml mleka
100 ml śmietanki 30 %
budyń waniliowy z cukrem
garść rodzynek


Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, utarte żółtka i mleko z drożdżami. Zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać miękkie masło i powoli, dobrze wyrabiać ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W czasie gdy ciasto rośnie ugotować budyń: Połowę mleka i śmietankę zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać na wrzące mleko ze śmietanką i zagotować.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, a rodzynki dobrze osuszyć.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie na kwadraty o boku ok. 9- 10 cm (patrz zdj. ) Na każdym ułożyć kopiastą łyżeczkę budyniu i 3-4 rodzynki. Ciasto złożyć na pół a brzegi skleić. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.

Tak przygotowane rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation