Kuchnia

mięsa

Roladki drobiowe z pieczarkami i porem

2 pojedyncze piersi kurczaka
¼ pora
kilka większych pieczarek
masło
zioła prowansalskie
pieprz, sól,
natka pietruszki
oliwa do smażenia

ewentualnie sos jogurtowy:

ząbek czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Piersi opłukać pod bieżącą wodą i rozbić na cienkie płaty. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić na bok.
Por i pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na maśle podsmażyć kilka minut por, poczym dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z natką pietruszki. Odstawić do przestygnięcia.
Na każdy kawałek mięsa rozłożyć farsz i zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.
Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do momentu ścięcia się mięsa. Wyjąć wykałaczki i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Można podawać polane sosem:
Przygotować sos mieszając posiekany drobno ząbek czosnku, kubeczek jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation