Kuchnia

mięsa

Polędwiczki miodowo - musztardowe
Może nieco przynudzam z polędwiczką wieprzową ale mój zachwyt nad tym mięsem jakoś się nie chce skończyć. Przeciętnie, robię polędwiczkę co drugą niedzielę i za każdym razem smakuje wspaniale. Wszystko to zasługa delikatnego mięsa, które bardzo szybko się smaży, dusi lub piecze a w dodatku jest milion możliwości w postaci sosów, marynat czy innych dodatków. Moja dzisiejsza propozycja to mięso marynowane w zalewie miodowej z dodatkiem musztardy. Obiad gotowy w ciągu 30 minut oprócz czasu przeznaczonego na marynowanie. Zachęcam do wypróbowania.



Źródło: Siostra Maria

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
2 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka suszonego tymianku
olej, sól, pieprz

Polędwiczki pokroić na plastry. Delikatnie rozbić dłonią, oprószyć pieprzem i solą. W misce wymieszać miód, musztardę, czosnek, oliwę, sól, pieprz, paprykę i tymianek. Zalać marynatą plastry polędwiczki i wstawić mięso do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty i smażyć na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation