Design

Design

Chałwowiec z brzoskwiniami
Składniki:

biszkopt

6 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
masa

2 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
350 g chałwy
3 szklanki mleka
ponadto

puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)
50 g gorzkiej czekolady (do posypania)







Sposób wykonania:

Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.

Przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.

Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.

Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation