Kuchnia

Bez glutenu

Rolada szpinakowa z fetą, łososiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. Bezglutenowa.
Składniki:

450 g mrożonego szpinaku lub świeżego ok. 2l
olej do smażenia
sok z cytryny
opakowanie sera feta (najlepiej owczego/koziego)
ok. 100g serka koziego kremowego
2 łyżki maki ryżowej
100g wędzonego na zimno łososia atlantyckiego
kilka suszonych pomidorów z oliwy
słoiczek czarnych oliwek bez pestek
ok. 7 ząbków czosnku
łyżka masła
4 jajka
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
włoska przyprawa (suszone pomidory, bazylia, czosnek, sól)
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Na oleju rozgrzewamy przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 4 ząbków. Dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową, pieprz, przyprawę włoską i dusimy do odparowania wody. Na koniec dodajemy łyżkę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka na sztywną piankę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Żółtka mieszamy z przestudzonym szpinakiem (jeśli jest w liściach to rozdrabniamy w blenderze). Mieszamy z pianką z białek i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy na równy placek o wysokości ok. 1 cm. i wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika i pieczemy góra-dół ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy łososiowy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation