Kuchnia

Przepisy

Deser z nektatynkami i lawendą


Składniki

10 nektarynek pokrojonych w ćwiartki (lub 1 duże mango lub brzoskwinie)
prażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu
6 pokruszonych ciasteczek maślanych
miód lawendowy
2 łyżeczki kwiatów lawendy
150 g sera mascarpone
1/3 szklanki śmietany
oliwa z oliwek
masło
łyżeczka cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do rozgrzanej na patelni oliwy z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj. Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem.
Nektarynki smaż. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców. Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj.
Na dno ładnego słoika lub przezroczystej szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż nektarynki. Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni.
Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony.
Do serka mascarpone dolej odrobinę śmietany i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość.
Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami. Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany.
Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Bon apetit!
Rady:
Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie. Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę. Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło. Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation