Kuchnia

ciasto

Almond Opera Cake


Składniki:

75 g cukru
2 1/2 łyżki mąki
75 g zmielonych migdałów
3 jajka
1 białko
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec dodajemy powoli cukier. Gdy się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Porcjami wsypujemy migdały wymieszane z mąką i solą, delikatnie łączymy z jajkami.
Masę dzielimy na 3 równe części i pieczemy 3 biszkopty w temperaturze 150C przez 15-20 min. Tym razem użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, spokojnie można upiec w odrobinę większej (myślę, że tak do 23cm). Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy.

krem migdałowy:

200 g pasty migdałowej (przepis klik)
3łyżki mleka
250 g mascarpone

Pastę migdałową mieszamy z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ucieramy ją z mascarpone dodając po jednej łyżce do sera.

dodatkowo:

kwaśny dżem (ok. 3 łyżek)

Ciasto składamy:
biszkopt
1/3 kremu migdałowego
biszkopt
dżem
1/3 kremu migdałowego
biszkopt
1/3 kremu migdałowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation