Kuchnia

kuchnia

Krem z grillowanych pomidorów

Składniki:

5-6 kubków

½ kg pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera
5 cm pora
1½ l domowego bulionu
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
50 ml śmietanki, u mnie 36%
tymianek do posypania
Grzanki czosnkowe

3 kromki chleba na zakwasie, z tego przepisu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Pomidory i czosnek ugrilluj w piekarniku lub na grillu. Zagotuj bulion z pokrojonym selerem i porem. Dodaj pomidory, czosnek i zmiksuj. Wlej śmietankę i dopraw krem solą i pieprzem. Doprowadź krem do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
Pokrój chleb w kostkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i czosnku.
Napełnij kubki gorącym kremem i posyp grzankami i tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation