Kuchnia

Kuchnia

Tarta z karmelizowanymi bananami - SKŁADNIKI:
Tatra o średnicy 26 cm
Ciasto:
130 g masła,
70 dag cukru pudru,
1 jajko,
220 g mąki,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Karmelizowane banany:
4 banany,
100 g cukru,
¼ kostki masła,
Około 1/3 szklanki pełnego mleka,
Sok z cytryny
Dodatkowo:
Płatki migdałowe do dekoracji,
0,5 tabliczki czekolady do polania
Tarta z karmelizowanymi bananami - PRZYGOTOWANIE:
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasto i zagniatamy ciasto.Gotowe odstawiamy na 30 minut do chłodu (lodówki). Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto nakłuwamy widelcem wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (180˚C). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie banany w karmelu. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotową tarte wyjmujemy i studzimy. Ostudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. KARMELIZOWANE BANANY: Na patelni umieszczamy cukier oraz masło. Razem podgrzewamy by cukier zaczął brązowieć. Dodajemy mleko i dalej podgrzewamy by masa zaczęła gęstnieć. Między czasie kroimy banany na grubość około 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do przygotowanej masy. Chwilkę ogrzewamy z jednej i drugiej strony by banany nabrały lekko złocistego koloru. Tak przygotowana masę wraz z bananami wykładamy na podpieczoną tarte. DODATKOWO: Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ostygniętą tarte. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation