Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasteczka z wróżbą przepis
Ciastka z wróżbą zwykle spotykane są w restauracjach z azjatycką kuchnią lub chińskich sklepach. Ale to też bardzo dobry pomysł na andrzejkową przekąskę. Znajomi będą zachwyceni, jeśli podasz im chińskie ciasteczka!
Składniki:
3 białka
¾ kubka białego cukru
½ kubka masła – roztopionego i schłodzonego
¼ łyżeczki olejku waniliowego
¼ łyżeczki olejku migdałowego
1 kubek mąki
2 łyżki wody
szczypta soli
Przepis:
Czas przygotowania – 40 min
1) Potnij kartki białe lub kolorowe na mniejsze kawałki, o rozmiarach 1 na 10 cm. Napisz na nich wróżby i złóż kilka razy.
2) Rozgrzej piec do temperatury 190 st. C. Posmaruj obficie olejem dwa arkusze papieru do pieczenia.
3) W dużej misce miksuj przez 2 minuty, na dużych obrotach białka z cukrem. Zredukuj prędkość miksera i powoli dodawaj rozpuszczone masło, szczyptę soli i olejek waniliowy i migdałowy oraz wodę i mąkę.
4) Ugnieć ciasto i rozwałkować bardzo cienko.
5) Wykrój, najlepiej za pomocą szklanki kółka.
6) Na każdym, kółku połóż karteczkę z wróżbą.
7) Zagnieć ciastko tak jak pieróg, złóż je w połowie, tak żeby przybrało wzór charakterystyczny dla chińskich ciasteczek.
8) Połóż ciasteczka na papierze do pieczenia, wierzch możesz posmarować białkiem.
9) Piecz przez 20 min w temperaturze 190 st.C. W trakcie pieczenia przekładaj na drugą stronę.
Nie wiesz, jakie wróżby włożyć do ciasteczek?


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/wrozby/jak-zrobic-ciasteczka-z-wrozba-nie-tylko-na-andrzejki,212_49860.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation