Kuchnia

przetwory

GALARETKA Z JEŻYN
Składniki:

1 kg jeżyn
150 ml różowego wina - wytrwanego (może być białe)
sok i skórka z 1 dużej cytyny
1/4 łyżeczki cynamonu
cukier

Przygotowanie:
jeżyny umyć, przełożyć do garnka
dodać skórkę i sok z cytryny, cynamon, zalać winem i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20-25 minut
następnie przełożyć ugotowane jeżyny na sitko z gazą i odsączyć - odcisnąć z nich sok, ja obciążyłam owoce i zostawiłam na kilkanaście minut, potem już dociskałam rękoma - ale w rękawiczkach foliowych - bo jeżyny bardzo farbują
na każdą szklankę soku bierzemy 200 g cukru
całość: sok i cukier gotujemy około 15-20 minut
gorącą galaretlę rozlewamy do słoików, w których stygnąc - stężeje i będzie nas kusić już od pierwszych minut, kiedy się w nich znajdzie
słoiczki typu weck - dla pewności proponuję dodatkowo zapasteryzować, zakręcane - sprawdzić czy się prawidłowo zassały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation