Kuchnia

zimna plyta

Bruschetta

2 ciabatty
oliwa z oliwek
czosnek
2-3 pomidory
świeże liście bazylii
Ciabatty pokroić na kromki. Posmarować je z jednej strony oliwą i lekko rozgniecionym czosnkiem. Opiekać je z obu stron na grilli lub na najwyższej półce w piekarniku. W trakcie opiekania pomidory pokroić w drobną kostkę. Bazylię grubo posiekać. Na ciepłe pieczywo nałożyć pomidory, posypać bazylią, spryskać oliwa z oliwek i posypać grubą solą. Można położyć cieniutkie paski Parmezanu.

Zamiast ciabatty można w polskich warunkach pokroić każdą większą pszenna bułkę lub zrobić owe włoskie pieczywo samemu. Do jego wykonania będzie potrzebne:

10 g świeżych drożdży lub pół łyżeczki drożdży suszonych
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
225 ml ciepłej, przegotowanej wody

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody, wlać do mąki, podobnie jak resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić do postaci jednolitego ciasta. Następnie przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Tak powstały zaczyn dodać po 12 godzinach do składników na ciasto, do którego będzie potrzebne:

10 g świeżych drożdży lub pół łyżeczki drożdży suszonych
3 łyżki ciepłego mleka
225 ciepłej, przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki pszennej mąki typ 650
1,5 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z mlekiem i dwoma łyżkami wody, dodać do zaczynu, dolać wodę i oliwę, wymieszać za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mąkę i sól. Miksować cały czas mikserem, aż masa stanie się dosyć gęsta i jednolita. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Dużą, prostokątną blachę posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i unikając ugniatania, a raczej rozciągając, uformować dwa prostokątne bochenki. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Piec ciabatty w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut, aż staną się jasnobrązowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation