Kuchnia

Przepisy

Wafelki z mlekiem w proszku, trochę zapomniane, wyparte przez wafle z masą krówkową, smak dzieciństwa.



Źródło: wafle



Składniki:

- 400 g miękkiego masła

- 300 g mleka w proszku ( pełne, niebieskie )

- 140 ml mleka ( ok 3/4 szklanki )

- 120 g cukru

- 2 łyżki kakao

- 4 duże wafle



Mleko przelać do rondelka, a następnie dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując, dodawać po 1 - 2 łyżkach schłodzonego mleka.

Gdy masa będzie gładka, dodać mleko w proszku, dokładnie połączyć, podzielić na 2 części. do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Pierwszy wafel posmarować 1/2 kremu kakaowego, przykryć kolejnym waflem, rozsmarować całą jasną masę, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy kakaowej i przykryć ostatnim waflem.

Wafle obciążyć np deską do krojenia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation