Kuchnia

kanapki

Kanapka ze stekiem | Buszująca w kuchni

Składniki
ciabatta, 2 podłużne bułki
musztarda Dijon, 3 łyżki
jogurt naturalny, 3 łyżki
mix sałat, 2 garści
papryka czerwona, 1 mała
oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
bazylia, 4 duże liście
natka pietruszki, 2 gałązki
tymianek, 5 gałązek
stek (użyłam rostbefu), 300 gram
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Ciabattę przygotować wg tego przepisu. Ciasto podzielić na 3 części zamiast na 8. Dalej postępować tak jak w przepisie. Kiedy bułki lekko przestygną przeciąć je na pół. Posmarować musztardą wymieszaną z jogurtem. Ułożyć sałatę.

2. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Podzielić na 4 części i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grillować przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy skórka będzie czarna przełożyć do pojemnika i szczenie zamknąć. Zostawić na 10 minut. Następnie ściągnąć skórkę. Pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać drobno posiekane zioła i oliwę. Wymieszać.

3. Aby mięso się równo usmażyło musi mieć temperaturę pokojową, czyli trzeba je wyciągnąć z lodówki godzinę przed smażeniem. Patelnię (najlepiej grillową) mocno rozgrzać. Wlać 2-3 łyżki oliwy. Przed samym smażeniem przyprawić steka z obu stron solą pieprzem. Kiedy oliwa zacznie delikatnie dymić wrzucić mięso. Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Powinien wyjść półkrwisty stek. Oczywiście wszystko zależy od grubości. Mój miał około 2 cm. Następnie należy obsmażyć boki steka, chwytając go szczypcami. Podczas smażenia nie można wbijać w mięso widelca, ponieważ wyciekną z niego wszystkie soki. Gotowe mięso przełożyć na deskę i odczekać 3-5 minut. Dopiero wtedy steka można pokroić w plasterki. Jeśli zrobimy to wcześniej soki wypłyną, a mięso zrobi się szare.

4. Plasterki mięsa ułożyć na sałacie. Do wcześniej przygotowanej papryki zlać soki z deski, które zostały po „odpoczywaniu” mięsa. Wymieszać i przełożyć na kanapki. Przykryć drugą połówką bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation