Kuchnia

Przepisy na ciasta i desery

Rolada z kremem makowym

Składniki na ciasto:

5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190°C. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować.


Składniki na krem:

200 ml śmietanki kremówki 30%
125 g serka mascarpone
4 czubate łyżki masy makowej (może być z puszki)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny




Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z masą makową i żelatyną. Dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.

Ciasto rozwinąć, posmarować kremem makowym i ponownie zrolować. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Po zastygnięciu można polukrować lub polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation