Sport i fitness

Dieta

Owsiane muffiny z czekoladą i orzechami


Składniki:

100 g płatków owsianych
180 g mąki pszennej
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego
1 jajko
80 ml oleju
75 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć foremek silikonowych. Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na kilka minut, żeby napęczniały. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, orzechami i czekoladą. Do płatków dodać roztrzepane jajko, olej, a potem suche składniki i wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation