Kuchnia

Kulinaria

Pani Walewska

Składniki:
Ciasto kruche
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 16 g cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 200 g masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (dałam Łowicz)
Beza
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Krem
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego (dałam 32 g + jeszcze odrobinę gdyż krem wydawał mi się niesłodki)
• 2 żółtka
• 250 g miękkiego masła

Wykonanie

Najlepiej rozpocząć od przygotowania budyniu:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy rozmieszać z zimnym mlekiem. Wlać do rondla i nieustannie mieszając doprowadzić do zgęstnienia (uwaga szybko się pali). Nakryć folią spożywczą tak by dotykała wierzchu. Bardzo dokładnie ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
Teoretycznie ciasto powinno się piec jednocześnie na 2 blachach 23x36cm... nigdy nie udało mi się nic pieczone w ten sposób dlatego użyłam największej możliwej blachy (wielkości piekarnika 44x63) i przekroiłam na pół. Ciasto wyszło pożądanej wielkości i nie miałam żadnych niespodzianek więc polecam ten sposób.
Składniki ciasta posiekać nożem a następnie szybko zagnieść. Rozwałkować na wielkość blachy najlepiej na papierze (choć to dość kłopotliwe). Rozsmarować na nim cały dżem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ciasto przekroić. Delikatnie, za pomocą noża rozsunąć połówki jak najdalej od siebie. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 150oC, włączyć termoobieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation