Kuchnia

Sałatki i inne

Pijak

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 łyżka oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier, ponownie ubić. Nie przestając miksować dodać jajka. Następnie przesiać do masy skrobię, wsypać krupczatkę, proszek i wlać olej. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto równo rozprowadzić w dużej formie (ok. 25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, ok. 25minut (do suchego patyczka)

BLAT KOKOSOWO-MAKOWY:
7 białek
1 szklanka cukru
150g kokosu
70g suchego maku

Białka ubić na bardzo sztywna pianę. Ciągle ubijając wsypywać po łyżce cukier. Po dosypaniu każdej kolejnej łyżki miksować przez chwile - na koniec masa ma być sztywna, gładka i lśniąca. Do takiej dosypać mak i kokos, delikatnie wmieszać szpatułką lub łyżką. Masą przełożyć na blachę (ok. 25x40) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnie.

PIECZENIE: 175st, ok 25minut (blat zacznie się lekko rumienić)

KREM:
1 budyń wanilinowy
4 łyżki cukru (2 łyżki jeśli budyń jest słodzony)
500ml mleka
250g miękkiego masła

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu zwiększając ilość dodanego cukru. Od razu po przygotowaniu przykryć go folią i odstawić do wystudzenia.
Po tym czasie masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając, stopniowo dodawać budyń. Ucierać do momentu, w którym krem będzie gładki i jednolity.

PONADTO:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 350g)
ok 20 okrągłych biszkoptów
2/3 szklanki wódki
1/3 szklanki wody

2 czekolady deserowe
1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Dżem lekko podgrzać. Wyłożyć w całości na ciasto biszkoptowe. Przykryć blatem kokosowo-makowym. Równomiernie rozłożyć krem. Ns kremie poukładać symetrycznie biszkopty.
Wódkę zmieszać z wodą i każde ciasteczko nasączyć mniej więcej 3 łyżeczkami (ilość potrzebnego ponczu zależy od biszkoptów - mają być miękkie).
Czekoladę wraz z mlekiem, cukrem i masłem umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na wolnym ogniu. Oblać wierzch ciasta.
Odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej całą noc -ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem). Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation