Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Najlepsze pączki

Składniki:



* 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml)

* 60 g drożdży

* 60 g masła (stopionego i przestudzonego)

* 6 żółtek

* 4 łyżki cukru

* 400 ml mleka



Lukier:



* 2 szklanki cukru pudru

* 4-5 łyżek zimnej wody



Dodatkowo:



* marmolada różana

* 4 kostki smalcu



Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Przez około 10 minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki nie może być za twarde!

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm, po środku każdego umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady i sklejamy je tworząc kulkę. Należy dokładnie skleić ciasto, aby w czasie smażenia pączki się nie rozkleiły. Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut aby wyrosły.

Jeśli smażycie pączki bez nadzienia, rozwałkujcie ciasto do grubości ok. 1 cm i wytnijcie koła o średnicy ok. 6 cm.

Pączki smażymy na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

Jeśli smażyliście pączki bez nadzienia, to należy nadziewać je gorące, zaraz po smażeniu.

Przestudzone pączki pokrywamy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation