Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z nutellą

SKŁADNIKI :

( na małą blaszkę o średnicy 18 cm)

Spód z herbatników :

80 g herbatników
30 g masła
2 łyżki kakao



Masa serowa :

500 g sera do sernika
3 jajka
1 łyżka domowego cukru waniliowego : klik
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 budyniu czekoladowego
150-200 g Nutelli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beziki :

( wyszły aż 2 blachy bezików, więc przygotowałam ich sporo za dużo)

5 białek z jajek
180 g cukru
150 g cukru pudru
50 g skrobi ziemniaczanej



PRZYGOTOWANIE :



Spód z herbatników :

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka bardzo drobno rozdrabniamy. Polecam do tego robota wielofunkcyjnego Kenwooda w którym rozdrobnicie dokładnie ciasteczka za pomocą stalowego ostrza do szatkowania i ubijecie białka do bezy przy pomocy końcówki do ubijania.

Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z kakao i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy na dnie i bokach papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy. Dociskamy go lekko łyżką.



Masa serowa :

W wysokiej misce mieszamy po kolei wszystkie składniki. Dodajemy do masy serowej najpierw po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Na końcu mieszamy nutellę. Zazwyczaj mieszam mikserem na najniższych obrotach.

Przygotowaną masę przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C . Pieczemy 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.



Beziki :

Białko obijamy dodając po 1 łyżce cukier. Kiedy będzie bardzo sztywne przesiewamy do niego cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie szpatułką. W woreczku foliowym na koću wycinamy dziurkę i nakładamy do worka ubite białka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blachę wysikamy bezy.

Suszymy je około 2 godziny w 60 C.

Po wysuszeniu i wsytudzeniu bezy układamy na serniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation