Kuchnia

Sałatki

Granat z burakiem

Składniki:

2 dorodne granaty
3 średniej wielkości buraki
sok z 1/2 cytryny
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
kolendra
sól i pieprz





Umyte buraczki gotujemy - ważne aby nie były rozgotowane! Studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być równa, ale nie może być za duża. Takie kwadraciki o boku około 1,5 cm. Do pokrojonych buraczków dodajemy 2 łyżki posiekanych niechlujnie listków kolendry i nasiona z jednego granatu. Powinno wyjść około szklanki. Czas na obłędny sos: do miski z naszymi składnikami wlewamy 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek i wciskamy sok z 1/2 pozostałego granatu. Doprawiamy solą i świeżo zielonym czarnym pieprzem.
Przy doprawianiu ważne jest wyczucie smaku - jeśli nasz sos po wymieszaniu jest mało wyraźny, można dodać więcej soku z cytryny i soli, jeśli zbyt cierpki, oliwy i soku z granatu. Tak stworzymy idealne połączenie. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły. Ale musimy ją wyjąc z lodówki minimum 20 minut przed podaniem - serwujemy w temperaturze pokojowej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation