Kuchnia

kulinaria

rolada schabowa składniki:

schab b/k (długi kawałek-ok.25 cm.)
ser mozarella w plastrach
ok. 40 dag. pieczarek
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa (ewentualnie)
mała cebulka
½ czerwonej papryki
¾ szkl. bulionu warzywnego
papryka słodka mielona
Schab rozkrajamy tak by uzyskać jak największy płat w całości (patrz tutaj).

Mięso rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety (tak by było dość cienkie-ale uważamy by nie zrobić w nim dziur).

Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką, solą i pieprzem i odstawiamy na kilka godz. (ja pozostawiłam na całą noc).

Pieczarki dokładnie myjemy.

Kroimy je w kawałki razem z cebulką i podsmażamy na patelni kilka min. na 1 łyżce oliwy z oliwek (aż cały sok z pieczarek odparuje).

Rozwijamy płat mięsa kładziemy na nim obok siebie plastry sera i rozsmarowujemy po całości cienką warstwę pieczarek.

U mnie płat mięsa był bardzo duży i zrobiłam dwie rolady. Do drugiej dodałam jeszcze pokrojoną w długie paski paprykę.

Zawijamy całość tak by powstała cienka rolada.

Owijamy roladę grubą nicią lub przekłuwamy igłami do zrazów by się nie rozwinęła w czasie pieczenia.

Umieszczamy roladę w naczynku żaroodpornym zalewamy bulionem i pieczemy ok. 1 h 20 min. pod przykryciem.

Po wyjęciu usuwamy nici lub igły i kroimy w plastry.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation