Inne
Moje portfolio
Torcik kawowy mus!
Czas: 3 godziny
Liczba porcji: 2
formy 17 cm lub jedna 20-23 cm
Przepis na kawowy mus
Składniki
biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
mus kawowy:
podwójne espresso (u mnie 3 łyżeczki kawy Rioba zrobionej w ekspresie na gazie)
2 tabliczki czekolady białej (200 g)
300 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu lub słodki syrop cynamonowy
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
podwójne espresso
łyżka słodkiego syropu cynamonowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki miodu
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
1 kostka czekolady deserowej
masa dekoracyjna:
90 g masła
90 g cukru pudru
90 g mąki
1 białko
1 łyżka kakao
1 łyżka espresso
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
Porady
– polecam zamiast biszkoptu biszkopty podłużne
ja zrobiłam mocną kawę mieloną, jeśli używacie rozpuszczalnej też będzie ok, byle mocna
Krok 1. Przygotowanie zaczynam od nastawienia espresso do kremu, zostawiam by przestygło.
Przepis na mus kawowy
Krok 2. Przygotowuję masę do zdobienia biszkoptu (uwaga to można pominąć!). Miksuję wszystkie składniki masy, nakładam do szprycy i dekoruję papier do pieczenia w dużej formie ok. 40 x 30 cm.
Przepis na mus kawowy
Krok 3. Teraz biszkopt. Białka ubijam na sztywno dodając cukier, potem dodaję żółtka, mąkę, wodę i mieszam delikatnie.
Przepis na mus kawowy
Krok 4. Przekładam do formy ze wzorem (lub po prostu na papier) i piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 17 minut.
Przepis na mus kawowy
Krok 5. Wyjmuję, gorący kroję na pasy dopasowane do formy i układam wzorem na zewnątrz. Póki biszkopt jest gorący to ładnie się dopasuje. Nasączam boki kawą.
Przepis na mus kawowy
Krok 6. Śmietanę ubijam, ale (!) nie na sztywno! dodaję roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i miksuję ostrożnie, dodaję espresso, żelatynę rozpuszczoną we wrzątku (przestudzoną przed dodaniem, lecz nie zimną!), cynamon lub słodki cynamonowy syrop. Mieszam.
Przepis na mus kawowy
Krok 7. Przelewam do formy, chowam do lodówki. Jak zastygnie, to dekoruję czekoladą. W tym celu do woreczka włożyłam kostkę deserowej czekolady, woreczek umieściłam w misce postawionej na garnku z wrzątkiem. Czekolada ładnie się roztapia, wystarczy naciąć otworek w woreczku i dekorować.
Przepis na mus kawowy
Krok 8. Została już tylko galaretka kawowa. Zaparzam drugie espresso, mieszam z cynamonem lub syropem, miodem i dodaję do tego żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Odstawiam by przestygła i taką galaretką w temp. pokojowej zalewam deser, chowam do lodówki by zastygła. Gotowe :) Smacznego!
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