Kuchnia

bulki, pierozki itp

rożki z serem i oliwkami

1 duża cebula
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
100 g czarnych oliwek bez pestek
1/2 pęczka bazylii
250 g serka twarogowego
125 g serka kremowego
250 g mrożonego ciasta francuskiego
1 żółtko
czarnuszka do posypania


Rozmrażamy ciasto francuskie, najlepiej zostawiając je w lodówce na kilka godzin. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy na oliwie, a gdy się zeszkli, solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojone oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy z serkami twarogowym i kremowym, a następnie dodajemy oba składniki do cebuli i oliwek. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto i dzielimy je na dość duże kwadraty. Na środku każdego rozsmarowujemy serowy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy przez 25 minut.

Rożki można również przygotować z greckiego ciasta filo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation